Mi az igazság a tiszta étkezésről?

A tiszta étkezés olyan étrend -koncepció, ahol egy személy elkerüli a finomított és feldolgozott ételeket, valamint azokat, amelyek mesterséges összetevőkkel rendelkeznek, például bizonyos tartósítószerek és adalékanyagok. Ehelyett a cél az, hogy egész, természetes ételeket enni.

Csakúgy, mint a vegetarianizmus változó szintje, mint például a veganizmus, a lakto-vegetarianizmus és a lakto-ovo-vegetarianizmus, az a személy, aki tiszta étrendet eszik –

Például, néhány, a tiszta étrendben részt vevő ember megtagadhatja a hormonokkal, antibiotikumokkal és peszticidekkel kezelt ételek fogyasztását, míg egy másik személy úgy dönthet, hogy nem eszik dobozokban vagy üvegekbe csomagolt ételeket.

Mi a tiszta étkezés?

A tiszta étkezésről szóló magazinok és könyvek gyakran ígérik, hogy a tiszta étrend segít az embernek, hogy számos egészségügyi előnyt élvezhessen. Ide tartozhatnak a megnövekedett energia, az izzó bőr és a fogyás.

A British Medical Journal egy cikke szerint azonban a tiszta étkezéssel kapcsolatos sok igény „a tények laza értelmezése”. Noha a tiszta étkezés segíthet az embernek fizikailag jobban érezni magát, így kevésbé korlátozó étkezési megközelítéseket okozhat.

A tiszta étkezés kétségtelenül egyirányú, de nem az egyetlen módja a jobb egészség elérésének.

A tiszta étrendet fogyasztó emberek többsége azonban mesterséges adalékanyagok nélkül próbál enni egy egészséges étrendet. Az ételek tiszta megközelítésének felhasználása hasznos lehet, mivel az ember egészséges döntéseket hoz, és olyan ételeket fogyaszt, amelyek kevés tartósítószert tartalmaznak, valamint hozzáadott cukrokat és sót.

Van azonban egy másik sokkal kevésbé egészséges oldal a tiszta étkezéshez, ahol az ember annyira megszállottja lehet, hogy mi van vagy nem eszik, hogy hiányoznak a különféle egészséges ételekről.

1. mítosz: A tiszta étkezés mindig jó az Ön számára

Tény: Csak azért, mert az ember tisztán eszik, nem azt jelenti, hogy az egészségükhöz a legjobb megközelítést alkalmazzák.

Néhány ember megszállottja lehet a legtisztább ételek megtalálásában, vagy azzal, amit testükbe helyeznek arra a pontra, ahol szellemileg vagy fizikailag büntetik magukat, ha olyat esznek, amelyben nem gondolják, hogy tiszta. Egyes orvosi szakértők ezt a rögzítési ortorexia nervosa -t hívják, amely azt jelenti, hogy „az igazlelkű étkezéshez”. A Social Science & amp folyóiratban szereplő cikk szerint; Gyógyszer, sok tiszta étkezési étrend „az orthorexia zászlaja alá tartozik”.

Míg az orthorexia nervosa -ban szenvedő emberek egészséges ételeket fogyaszthatnak, az ételekhez való rögzítésük egészségtelen. Egyesek elkezdhetik elkülöníteni magukat másoktól, mert annyira koncentrálnak étrendjükre, és félnek a kritikára azoktól, akik nem követik az egyiket.

A bűntudat, amelyet egy ember érez, és a tiszta étrendbe helyezésük, árthat nekik. Ha valaki egészségtelen hozzáállást alkalmaz az étkezés iránt, akkor orvosát kell keresnie. A legtöbb kezelés a kognitív-viselkedési megközelítésekre összpontosít, ahol egy személy megtanulja felismerni rögeszmék gondolatait.

2. mítosz: Egyes ételek piszkos

Tény: Csak azért, mert az élelmiszereknek adalékanyagok vannak, nem azt jelenti, hogy egészségtelenek.

Néhány, a tiszta étkezési étrendben lévő emberek megtagadhatják az adalékanyagokat tartalmazó ételek fogyasztását, mivel úgy vélik, hogy az ételek nem a legtisztább, természetes állapotban vannak. Van azonban néhány jótékony élelmiszer -adalékanyag.

Példa lehet a D -vitamin, amelyet hozzáadhat a tejhez a csontok vagy a vas narancslé javítása érdekében. Noha ezek az élelmiszerek szó szerint nem lehetnek tiszta, segíthetnek az embernek napi táplálkozási igényeinek kielégítésében.

Néhány adalékanyag azonban nem előnyös, és piszkosnak nevezhető. Példa erre a transzzsírok, amelyeket az élelmiszerekhez adnak, hogy meghosszabbítsák az eltarthatóságukat. Úgy gondolják, hogy a transzzsírok jelentősen növelik az ember koleszterinszintjét, ami problémákat okozhat a szív egészségével kapcsolatban.

Ez egy példa, ahol a tisztább választás és a transz -zsírok elkerülése hasznos lehet.

3. mítosz: A tiszta étkezés egészséges étkezés

Tény: Az ember egészséges ételeket fogyaszthat anélkül, hogy tiszta ételeket kellene hívnia.

A tiszta étkezés egy olyan mozgalom, amely azt jelenti, hogy az ember megpróbál bölcsebb döntéseket hozni az általuk fogyasztott ételekről. A tiszta étrend azonban nem ugyanaz, mint az egészséges étrend. Az egészséges étrendre vonatkozó számos ajánlás nem korlátozza az elkészített vagy csomagolt ételeket.

A Harvard Egyetem szerint az egészséges táplálkozási tányér a következőket tartalmazza:

  • Különböző színes gyümölcsök és zöldségek, amelyek nem sültek, például a sült krumpli.
  • Egészséges olajok, például olajbogyó- és napraforgóolajok, de nem telített zsír- és hidrogénezett olajok, amelyek transzzsírokat tartalmaznak.
  • Teljes kiőrlésű kenyér, tészta és barna rizs, de nem finomított szemcsék, például fehér rizs vagy kenyér.
  • Fehérjeforrások, például halak, baromfi, diófélék és bab, de nem feldolgozott húsok, például szalonna és kolbász.
  • Ivóvíz, tea és kávé, kevés cukorral hozzáadva vagy egyáltalán nem. A tej vagy a gyümölcslé napi adagjának korlátozása, valamint a cukorral ellátott italok teljes elkerülése.

wow bust hatása menjen erre az oldalra Röviden: az egészséges étrendnek nem kell olyan korlátozónak lennie, mint a tiszta. Ez nem azt jelenti, hogy a tiszta étrendet eszik az egészsége miatt valami rosszat tesz. Fontos azonban, hogy az ember egészséges hozzáállása az ételek iránt. Alapvető fontosságú, hogy az emberek ne érezzék magukat bűnösnek, ha olyan alkalmi ételek vannak, amelyek nem eshetnek a tiszta kategóriába.

Takeaway

Mivel oly sok megközelítés létezik a tiszta étkezéshez, nincs konkrét kutatás arról, hogy a tiszta étrend jobb -e, mint bármely más egészséges étkezési megközelítés. Ugyanakkor sok aggasztóbb mítosz a tiszta étkezési központ körül, a mögötte lévő gondolkodásmódon, nem pedig a megközelítés.

Túlzott aggodalom, és a legtisztább ételek megtalálására összpontosíthat az étkezés élvezetére, és hihetetlen stresszt okozhat egy emberre, amikor eszik.

Ahelyett, hogy a friss, ízléses étkezésre összpontosít, amely elsősorban a teljes ételekből áll, de nem túlságosan korlátozó, akkor valószínűbb, hogy a hosszú távú eredményeket nyújtja, amelyeket az ember remélni fog.

  • Táplálkozás/étrend

Az orvosi hírek ma szigorú beszerzési irányelveket tartalmaznak, és csak a szakértői áttekintett tanulmányokból, az akadémiai kutatóintézetekből, valamint az orvosi folyóiratokból és társulásokból származnak. Kerüljük a tercier referenciák használatát. Összekapcsoljuk az elsődleges forrásokat – beleértve a tanulmányokat, a tudományos referenciákat és a statisztikákat – az egyes cikkekben, és felsoroljuk azokat a cikkek alján található források szakaszban is. Többet megtudhat arról, hogyan biztosítjuk, hogy tartalmunk pontos és aktuális legyen a

szerkesztői politika elolvasásával.

Contents

Skip to content