Të gjithë ju duhet të dini për Salmonella

Në të gjithë botën, Salmonella është një nga shkaqet kryesore të diarresë. Simptoma të tjera të zakonshme të një infeksioni Salmonella përfshijnë dhimbje barku dhe të vjella.

Shumica e njerëzve me infeksione Salmonella kanë simptoma të buta dhe shërohen pa trajtim. Sidoqoftë, disa kërkojnë kujdes në një ambient spitalor. Pas ngrënies së viçit në tokë që përmbante një tendosje të Salmonelës. Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) lëshuan një alarm të sigurisë, por e shpallën shpërthimin deri në fund të vitit. Në vitin 2017, një shpërthim i lidhur me breshkat e përkëdhelur të prekur të paktën 76 persona në 19 shtete, sipas CDC.

isfarë

është Salmonella? Sëmundja diarre në njerëz. Disa janë të pranishëm te kafshët, por gjithashtu mund të prekin njerëzit. Më pak se 100 shtame të baktereve të Salmonelës ka të ngjarë të infektojnë njerëzit.

Në Shtetet e Bashkuara, Salmonella është një shkak kryesor i infeksionit bakterial. Sipas CDC, ajo shkakton rreth 1.35 milion infeksione, duke çuar në 26.500 shtrime në spital dhe 420 vdekje, çdo vit. infeksion dhe 4-7 ditë të fundit, sipas CDC.

Ato përfshijnë:

 • Diarre
 • Një ethe e papritur
 • nauze
 • Të vjella, në disa raste
 • Lidhjet, dhe sistemi nervor, përfshirë lëngun kurrizor dhe trurin. Komplikime të rënda mund të rezultojnë. Mund të zgjasë me muaj ose vite, dhe mund të bëhet artriti kronik. Shumica e infeksioneve te njerëzit zhvillohen pas ngrënies së ushqimit ose ujit të pijshëm që është kontaminuar nga feces. Për shembull, korrja e ushqimit të detit në ujërat e kontaminuar është një shkak i zakonshëm i infeksionit të Salmonelës.

  Eggseggs të papjekur nga një zog me një infeksion Salmonella mund të përmbajë bakteret. Administrata e Ushqimit dhe Barnave (FDA) vlerëson se çdo vit, 79,000 raste të sëmundjes së lindur në ushqim ndodhin në Sh.B.A për shkak të vezëve që përmbajnë salmonella.kërkimi i vezëve mund të zvogëlojë rrezikun. Sidoqoftë, disa salca të njohura, të tilla si majonezë, mund të përmbajnë vezë të papërpunuara.

  Mungesa e higjienekontaminimit dhe infeksionit mund të ndodhë nëse njerëzit nuk i mbajnë sipërfaqet e kuzhinës të pastra dhe nuk i lani duart gjatë përgatitjes së ushqimit, pasi të përdorni banjën, dhe pasi të ndryshojnë pelenat e një fëmije. Kur një person ka bakteret në duar, ata mund ta përhapin atë duke prekur njerëz të tjerë ose duke prekur objekte dhe sipërfaqe të përdorura shpesh. Ata derdhin bakteret në pikat e tyre. Bakteret pastaj mund të përhapen shpejt në lëkurën e tyre dhe çdo gjë me të cilën bien në kontakt, duke përfshirë kafaze, lodra, rroba, mobilje dhe sipërfaqe shtëpiake. 5 vjeç, gratë shtatzëna, njerëzit e moshuar ose njerëzit me sisteme imune të dobësuar në familje.

  Faktorët e rrezikut

  Infeksionet e Salmonelës janë më të zakonshme në verë sesa në dimër.

  Në përgjithësi, njerëzit me rreziqet më të larta të infeksionit janë:

  < UL>

 • Fëmijë Rreziku i infeksionit, kujdestarët nuk duhet t’i lejojnë fëmijët e vegjël të trajtojnë zvarranikët ose çunat dhe zogjtë e rinj.

  Nëse një grua zhvillon një infeksion Salmonella gjatë shtatëzanisë, mund të ketë rreziqe shtesë. Dehidratimi dhe mungesa e lëndëve ushqyese që vijnë nga infeksioni mund të dëmtojnë nënën dhe foshnjën. Në rreth 4% të infeksioneve të Salmonelës gjatë shtatëzanisë, bakteret përhapen në gjak. Kjo mund të çojë në sepsë intrauterine, një gjendje potencialisht kërcënuese për jetën.

  Diagnoza

  Një mjek do të pyesë:

 • Simptomat
 • çështje të tjera shëndetësore në vazhdim
 • Ndryshimet në dietën ose zakonet e përgatitjes së ushqimit
 • Kontakti me kafshët shtëpiake
 • Udhëtimi i fundit
 • Testet e gjakut dhe të stoolit mund të ndihmojnë në përcaktimin e shkakut të infeksionit. > Trajtimet mund të përfshijnë:

 • Lëngjet për të parandaluar dehidratimin. hyri në rrjedhën e gjakut ose ka të ngjarë ta bëjë këtë

Një mjek nuk do të përshkruajë gjithmonë antibiotikë për Salmonella. Shkencëtarët kanë përcaktuar që përdorimi i tepërt mund të çojë në rezistencë ndaj antibiotikëve, dhe kjo rrit rrezikun e infeksionit të rishfaqjes. Këtu janë disa këshilla:

Larja e duarve

Njerëzit duhet të lani rregullisht duart e tyre me sapun dhe ujë të ngrohtë ose të përdorin sanitizuesin e duarve. Kjo është veçanërisht e rëndësishme:

 • Para se të përgatisni ose hani ushqim
 • pasi të përdorni banjën
 • Pas ndryshimit të pelenave të një fëmije
 • Pas prekjes së kafshëve shtëpiake dhe kafshëve të tjera
 • Pas kopshtarisë
 • Mbani ushqime të gatuara dhe të papërpunuara të ndara. li>

 • gatuaj ushqime tërësisht, veçanërisht mishi dhe vezët.
 • Mbani enë gatimi dhe sipërfaqet e punës të pastra. > Shmangni pirjen e ujit të patrajtuar, për shembull, nga përrenjtë, lumenjtë dhe liqenet.

Salmonella mund të jetojë për sasi të ndryshme të kohës në ushqime të ndryshme. Për shembull, në vitin 2015, studiuesit zbuluan se bakteret mund të jetojnë në snacks sanduiç cookie dhe cracker për të paktën 6 muaj. nga një furnizues që i mban në frigorifer.

Në shtëpi, është e rëndësishme të ruani vezët në një temperaturë jo më të lartë se 40 ° F (4 ° C). Hidhni çdo vezë të plasaritur ose të ndotur. Sëmundja nga bakteret, mbajini vezët në frigorifer, gatuaj vezët derisa të verdhat të jenë të forta dhe gatuaj ushqime që përmbajnë vezë tërësisht. "

FDA ofron këshilla të mëtejshme të hollësishme në lidhje me ruajtjen dhe gatimin e vezëve.

Zvarranikët e përkëdhelur ose amfibët nuk duhet të jetojnë brenda shtëpisë nëse ka njerëz të moshuar, gra shtatzëna, fëmijë shumë të vegjël ose njerëz me sisteme imune të dobësuar në familje.

parandalimin e përhapjes e infeksionit

Nëse dikush në një familje zhvillon infeksion Salmonella:

 • Lani rrobat, shtratin dhe peshqirët në lavatriçe në vendosjen më të nxehtë të mundshme
 • Vende plotësisht të pastra të tualetit, tasat e tualetit dhe të gjitha dorezat e banjës, pellgjet dhe rubinetat me pastrues dhe ujë të nxehtë, të ndjekur nga një rregull i dezinfektuesve shtëpiak Arly
 • , ose të dy vazhdojnë të paktën për 2 ditë
 • Simptomat e dehidrimit, të tilla si urina e errët, marramendja, urinimi i zvogëluar dhe goja e thatë
 • Një ethe mbi 102˚F (39˚C )
 • gjaku në jashtëqitje
 • Më shumë se 1 ditë
 • Të vjella që zgjat të paktën 12 orë
 • Shenjat e dehidrimit, duke përfshirë asnjë urinim për të paktën 3 orë ose një gojë të thatë ose gjuhë
 • Gjaku në Stool
 • Një ethe mbi 102˚F (39˚C)

Këshilla. CT me zvarranikë të përkëdhelur ose ujë të kontaminuar ose ushqim. Shtë thelbësore të sigurohet që të gjitha ushqimet të ruhen dhe gatuhen siç duhet.

Simptomat e infeksionit zakonisht largohen pa trajtim. Sidoqoftë, nëse një person ka një rrezik të lartë të komplikimeve ose nëse simptomat vazhdojnë, personi duhet myceril prodhues të marrë kujdes mjekësor. /LI>

Lajmet Mjekësore Sot ka udhëzime të rrepta ndihmuese dhe tërheq vetëm nga studimet e rishikuara nga bashkëmoshatarët, institucionet e kërkimit akademik dhe revistat dhe shoqatat mjekësore. Ne shmangim përdorimin e referencave terciare. Ne i lidhim burimet parësore – përfshirë studimet, referencat shkencore dhe statistikat – brenda secilit artikull dhe gjithashtu i rendisim ato në seksionin e burimeve në fund të artikujve tanë. Ju mund të mësoni më shumë rreth asaj se si ne sigurojmë që përmbajtja jonë është e saktë dhe aktuale duke lexuar politikën tonë editoriale

.

Skip to content